Haber

Kaynak makinesi kullanımı insan sağlığına zararlı olabilir

Mehmet ALA/ -A kaynak makinesi özellikle restoran ve kafelerde birçok tatlı çeşidinde kullanılan mutfak ekipmanlarından biridir. Halk arasında alev tabancası olarak da bilinen kaynak lâmbası, sütlaç ve creme brulee gibi bazı tatlıların yüzey kısımlarını yakmak, peynir gibi ürünleri eritmek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak uzmanlar, kaynak makinesinin gıdalarda bu şekilde kullanılmasının insan sağlığına zararlı olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni ise özellikle tatlılarda kaynak makinesi ile karamelizasyon sağlandığında akrolein elementinin ortaya çıkmasıdır. Gastroenteroloji Uzmanı Prof., akroleinin doğada doğal olarak bulunduğunu ve insan sağlığı açısından korkulacak bir faktör olmadığını belirtti. Dr. Vedat Göral, aşırı tüketilmesi halinde vücuda zarar verebileceğini vurguladı. Aşırı akrolein tüketiminin ağız ve boğazda yanık ve yaralara neden olduğunu belirten Göral, yemek pişirmede mümkün olduğunca doğal yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini, tüketicinin de doğal yollarla pişirilen gıdaları tercih etmesi gerektiğini söyledi.

“AKROLEİN SIK KULLANILDIĞINDA VÜCUTTA ZARARLAR YARATABİLİR”

Prof. Dr. Göral, “Bu kaynak makinesini kullandıktan sonra ortamda akrolein adı verilen zararlı bir madde oluşuyor. Tabii bu zararlı element en çok kaynak makinesini kullanan kişide, bizim aşçılarımızda ortaya çıkıyor. Tabi ki de oluyor. yiyen kişide akrolein mesela tatlılarda karamelizasyon oluştuğunda ortaya çıkar.Bunun çok fazla alınması tehlikelidir.Biliyorsunuz bir iki kere kullansanız bir şey olmaz.Sürekli yapılırsa ve kişi sürekli yaparsanız kişi risk altında olabilir.Normal akrolein korkulacak bir şey değildir, tütünde, toprakta ve doğada bulunur.Ancak belli bir miktarı aşarsa ve çok sık tüketilirse bu Akrolein elementi ortaya çıkar. vücuda zarar verebilir. Özellikle ağız ve boğazda yanıklar ve yaralar oluşabilir. Kişi bunu soluduğunda yani ciğerlerine çektiğinde akciğer sorunları, nefes darlığı, bazen alerji, hatta alerji yaşayabilir. Nadir durumlarda ölümle sonuçlanabiliyor çünkü herkesin vücudu aynı değil. Farklı kimyasallara farklı tepki verebilir. Belki arada bir tüketilebilir ama çok sık tüketilmemelidir. En fazlasını yapan kişi risk altındadır. Elbette onu yiyen kişi de risk altındadır. Mesela sütlaçla sütlaç yakmaya çalışıyorlar. İşte o anda bu akrolein elementi oluşur. Bu nedenle vatandaşların bu konuya dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

ÜFLEME İLE KARAMELİZASYON YAPILDIKÇA TATLARIN NİTELİKLERİ DEĞİŞİR.

Kaynak makinesinin 90-100 derecede tehlike oluşturduğunu belirten Göral, “Muhtemelen 90-100 derecede. Çünkü o dokuyu yakmak gerekiyor ya da karamelizasyon oluyor. Oradaki tatlılar nitelik değiştiriyor. Doğadaki tüm besinler sağlıklı. Bazen yemek pişirirken çabuk olmasını, güzel görünmesini ve müşterileri etkilemesini isteriz.” Kaynak makinesiyle karamelize edilirken tatların kalitesi değişir. Belki görüntü hoştur ama o sırada oluşan akroleinler kişide bir takım sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle doğaya kaçmak, göze hoş gelen, moda olan, çabuk tüketilen yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Ebeveynler tarafından pişirildiği için daha klasiktir. “Sütlaç ve tatlıları tüketelim. Teknolojinin geliştirdiği bazı tekniklerin sağlığımıza olumsuz etkileri olabiliyor” dedi.

“HER ŞEYİ DOĞAL YÖNTEMLERLE YAPIYORUZ, PATLAMAYI KESİNLİKLE REDDİYORUZ”

Restoran Müdürü Ahmet Yazıcı, insan sağlığına zararlı olduğu için kaynak makinesini hiç kullanmadığını belirterek, “38 yıldır restoran işletmeciliği yapıyorum. Ama kaynak makinesini ne Hatay sofralarında ne de işletmede hiç kullanmadım. Şu anda çalışıyorum.Aynı zamanda aşçılık sertifikam da var.Aşçıyken hep reddettim.Çünkü kaynak gazı,ateş,et ve nesnelerle direkt temas sağlığa zararlıdır.Ben buna karşıyım çünkü biz Zararlı olduğunu biliyorum. Hiç kullanmadım. Şu anda işletmemizde kullanmıyoruz. Çünkü doğal bir fırınımız var. Fırınımızda kızartma, fırınlama, ızgara gibi ihtiyacımız olan her şeyi yapıyoruz. Doğal yollarla kaynak makinesini mutlaka kullanıyorum, “Biz bunu reddediyoruz” dedi.

kazimkarabekirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu