19. BETONART Mimarlık Yaz Okulu Edirne’de başladı
TÜRKÇİMENTO tarafından 2002 yılından bu yana düzenlenen BETONART Mimarlık Yaz Okulu23, bu yıl 24 Temmuz’da Trakya Üniversitesi konutunda başladı. 1 Ağustos’a kadar sürecek program kapsamında, üniversitelerin mimarlık bölümünde öğrenim gören ve 4. sınıfa geçen 19 öğrenci, somut malzemeyi hem teorik hem de uygulamalı olarak tanıma fırsatı sağlayan atölye ve saha uygulamalarına katılacak.
Akademik Danışmanlığını Prof. Dr.’den Didem Baş’ın üstleneceği, küratörlüğünü Sacit Arda Karaatlı’nın, moderatörlüğünü Pınar Ayrım, Can Tamirci ve Mehmet Ali Gasseloğlu’nun üstleneceği Betonart Mimarlık Yaz Okulu’23, “pazarlık edilemez” temasıyla Edirne’de gerçekleşiyor.
TÜRKÇİMENTO tarafından 2002 yılından bu yana düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen mimarlık öğrencilerini bir araya getiren BETONART Mimarlık Yaz Okulu Programı’nın 19.’su bu yıl Edirne’de yapılıyor.
Pandeminin ardından Trakya Üniversitesi’nin Limak Çimento ana sponsorluğunda, Çimentaş Çimento’nun ana sponsorluğunda ve Chryso (Saint Gobain) desteğiyle 24 Temmuz-1 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenlediği program, üniversitelerin mimarlık bölümünde okuyan ve 4. sınıfa geçen 19 öğrencinin katılımıyla gerçekleşiyor. 21 yıl önce Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nu hayata geçiren TÜRKÇİMENTO, branş için bu güçlü ve önemli alanda 500’ün üzerinde genç mimara ulaştı.
Ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra toplumsal kalkınmada da etkin rol oynayan ve geleceğin mimarlarının halkla buluşmasına öncülük eden TÜRKÇİMENTO, 2002 yılından bu yana BETONART Mimarlık Yaz Okulu düzenliyor.
TÜRKÇİMENTO, branşı için büyük değer taşıyan bu alanda düzenlediği yaz okulu programıyla 500’ün üzerinde genç mimara ulaştı. Beton malzemeyi hem teorik hem de uygulamalı olarak tanıtma imkanı sunan bu program, birçok üniversitede mimarlık ve iç mimarlık bölümleri için şantiye stajı olarak kabul edilmektedir.
Program kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerindeki üniversitelerden seçilen ve mimarlık 4. sınıfı geçen öğrencilere somut malzemeyi hem teorik hem de uygulamalı olarak tanıma fırsatı verilecek. BETONART Mimarlık Yaz Okulu, etkinliğin son gününde öğrencilerin yaptıkları eserlerin sergilenmesi ve sertifika dağıtımı ile tamamlanacak.
FARK YARATAN GENÇLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Betonart Mimarlık Yaz Okulu etkinliğinin açılışında konuşan, TÜRKÇİMENTO Eğitim Sorumlusu Zeynep Hazer, “TÜRKÇİMENTO olarak 2002 yılında bu program için yola çıktığımızda, gençlerin teorik eğitimlerini pratiğe dökmelerini ve sektör liderleriyle tanışmalarını amaçlıyorduk. TÜRKÇİMENTO olarak ekonomik rakamların ve büyüme oranlarının ötesine geçerek topluma katkı sağlamayı hedefliyoruz; Enerjileri ve çalışma azmiyle fark yaratan gençlerin yanında olmaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz.”
Etkinliğin açılışında düzenlenen konuşmalara, Yaz Okulu Koordinatörü Ferhan Yalçın’ın yanı sıra sponsor temsilcilerimiz Chryso Türkiye Kuzey Marmara Bölgesi Satış Müdürü Şakir Şahin, Çimbeton Kalite ve Ar-Ge Müdürü Abdurrahman Atlıhan, Çimentaş Pazarlama Uzmanı Fıratcan Filiz, Çimentaş Yetenek Yönetimi Lideri Benay Boyacıoğlu, Limak Çimento Çevre Mühendisi Cansu Duygun ve Limak Fabrikası Trak katıldı. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İsmet Osmanoğlu da yaz okulu programının Edirne’de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti paylaştı.
ETKİNLİK TEMASI “PAZARLIK YAPILMAZ”
Küratör Sacit Arda Karaatlı,‘tartışılamaz’ bu yılki etkinliğin temasını şu şekilde açıklıyor:
“Beton üretiminin sınırlarını her yıl bir adım öteye taşımaya odaklanan bu etkinlik, bu yıl bakış açısını başlangıç noktasına geri getiriyor. Temel olarak, bu iş nasıldı? bunu hatırlamamız gerekiyor. Betonarme inşaat aktörlerinin ustalarından görerek yapmaya alıştıkları imalat işlemlerinin teknik ve etik açıdan nerede durduğunu ağızdan ağza bilgilerin doğruluğu ve özgünlüğünde büyük kayıplara neden olduğunu anlamak bizim için değerlidir. Lisans eğitiminde öğretilen kısır ve ideal gerçekler ile gerçek hayattaki dağınık ve sorumlu hataların ortasında, bir dizi pratik ve deneyimsel deney gerçekleştireceğiz. En değerli kazanım, bu hataların pazarlık konusu olmadığını yaparak ve yaşayarak öğrenmek olacaktır. Diğer inşaat işlerinden farklı olarak beton, kalıbını önceden düzenlemeniz gereken bir iştir. Bir kalıbı kurduğunuzda içeriğini tasarlayabileceğiniz en ideal yapı aracı. Her yıl betonun ne kadar ileri gidebileceğini belirleyen bu atölye bu yıl temellerine geri dönüyor. Projenin teması sarsıntıdan çıkıyor gibi görünse de aradan 3-4 ay geçmesine rağmen hala güncelliğini koruyor.”
TÜRKÇİMENTO Hakkında
TÜRKÇİMENTO, 1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’de 52’si entegre, 16’sı öğütme tesisi olmak üzere toplam 68 tesisi temsil etmektedir. TÜRKÇİMENTO, ülkenin kalkınması ve yapılanması için en değerli malzemeyi üreten çimento dairesinin bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak örgütlenmiş temsilcisidir. Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi olarak 1972 yılından bu yana Avrupa Çimento Birliği üyesi olan TÜRKÇİMENTO, araştırma geliştirme hizmetleri başta olmak üzere eğitim, uluslararası işbirlikleri, belgelendirme, sektörel veri derleme, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği gibi birçok sorumluluğu da başarıyla üstlenmiştir. Avrupa Çimento Birliği (CEMBUREAU) üyesi olan TÜRKÇİMENTO, Türkiye çimento branşının uluslararası ilişkilerini de yürütmektedir.
Limak Çimento Hakkında
Limak Holding’in bir iştiraki olan Limak Çimento, 2000 yılında kurulmuş olup, organik ve inorganik olarak büyüyerek 10 çimento fabrikası ve 9,6 milyon ton klinker kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük ikinci klinker kapasitesine sahip kümesi olmayı başarmıştır. Öte yandan Limak Çimento, Sahra Altı Afrika’da 2016 yılından itibaren faaliyetlerine devam etmektedir. Limak Çimento’nun iştirakleri olan Limak Cimentos SA (Mozambik) ve Limak Africa SA (Ivory), çimento ve beton ürün ve hizmet kalitesinde süregelen sürekliliği ve artan müşteri memnuniyeti ile oluşan sadık müşteri kitlesi ile ülkede tercih edilen markalar arasında yer almaktadır. Limak Çimento Dış Ticaret Şirketi Limak Cement FZE, 2017 yılından itibaren 4 kıtada faaliyetlerine devam etmekte olup yıllık 3 milyon ton ticaret hacmine ulaşmıştır.
Çimentaş Çimento Hakkında:
Çimentaş, Ege Bölgesi’nin ilk özel çimento üretim şirketidir. 72 yıllık kurumsal geçmişe sahip Çimentaş, 5 kıtada 18 ülkede faaliyet gösteren Cementir Holding’in bir üyesidir. Çimentaş, yıllık 5,4 milyon ton üretim kapasitesi, İzmir, Elazığ, Kars, Trakya Çimento Fabrikaları, Türkiye genelinde 20’den fazla hazır beton üretim tesisi, Manisa’da Avrupa’nın en büyük entegre atık geri dönüşüm tesisi ve İzmir’de binden fazla kişinin istihdam edildiği 2 agrega tesisi ile ödediği kurumlar vergisi ile her zaman zirvede yer alırken, Türkiye’de bir kamu proses markası olarak gören tedarikçi markası geliştirerek kendini geliştirmektedir. Sürdürülebilirlik unsurları doğrultusunda topluma katkı sağlayan projelerin desteklenmesine öncelik verir.
Chryso Türkiye Hakkında
Beton ve çimento kimyasalları üreten CHRYSO, dünya çapında 20 iştiraki ile 70 ülkede faaliyet göstermektedir. Uluslararası arenada bölümün lideri oldu. Genel merkezi Paris’te bulunan CHRYSO, dünya çapında 20 şube, distribütör ve lisans sahibinden oluşan uluslararası bir ağa sahiptir. 22 yıldır üretim yapmakta ve 70 ülkeye direkt satış yapmaktadır. CHRYSO Türkiye, yıllık 250.000 ton üretim kapasitesi ile Kocaeli, Trabzon ve Adana olmak üzere üç fabrikada üretim yapmaktadır. Çevre ve iş güvenliği açısından duyarlı çalışır. Sahip olduğu TSE, ISO 45001, ISO 14001, ISO 9001, CE belgeleri ile kalite ve güvenlik açısından tam donanımlıdır. Müşterilerine özel çalışan CHYSO, global pazarlarda öncü uygulamaları ile yüksek performanslı analizler sunmaktadır. İş portföyü beton, çimento, şap, dekoratif beton ve endüstriyel yapı malzemeleri açısından oldukça geniş olup, buna pahalı analizler de katılmaktadır. ‘İnovasyon Bizim Kimyamızda’ mottosuyla yola çıkan markanın 5 Ar-Ge merkezi, 320’den fazla tescilli patenti ve 35 uygulama laboratuvarı bulunuyor.
20 Mayıs 2021 tarihinde yapılan duyuru doğrultusunda; Yapı Kimyasalları dünya devi Saint-Gobain, Chryso’yu satın aldı.
27 Eylül 2022 tarihinde yapılan duyuru doğrultusunda; Saint-Gobain, GCP’yi satın aldı. GCP, Saint-Gobain’in Yüksek Performans Tahlilleri bölümünün bir modülü olan Yapı Kimyasalları İş Birimi altında entegre edilmiştir ve yapı kimyasalları pazarında lider bir küresel oyuncu olan CHRYSO ile birleştirilmiştir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı