Haber

Antalya Büyükşehir Belediyesi altyapıya 10 milyar 525 milyon TL yatırım yaptı

Planlı, düzenli ve kimlik odaklı bir kent hedefiyle çalışmalarını sürdüren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kentin altyapısını da ihmal etmedi. Antalya Su ve Atıksu Yönetimi Genel Müdürlüğü (ASAT), geçmiş yıllardan bu yana altyapıdaki eksiklikleri gidermek amacıyla 2019 Nisan ayından bu yana bugünkü değeriyle 10 milyar 525 milyon TL yatırım yaptı.

Göreve geldiği günden bu yana çevreye ve doğaya duyarlı çalışmalarıyla dikkat çeken ve bu başarısını 19 yerel, ulusal ve uluslararası çevre ödülüyle taçlandıran Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya’nın doğasına ve çevresine yönelik altyapıya büyük yatırımlar yaptı. Vatandaşların temiz ve sağlıklı suya erişimini sağlamak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, kent merkezi ve 14 ilçede kanalizasyon ve yağmur suyu arıtma yatırımları yaptı. Nisan 2019’dan bu yana mevcut yatırım bedeliyle 10 milyar 525 milyon TL altyapı yatırımı yapıldı.

“İçme suyu hasreti sona erdi”

Eskiyen ve sürekli arızalanan 50 yıllık içme suyu hatlarının yenilenmesine öncelik veren ASAT, cari yatırım tutarı 4 milyar 412 milyon 693 bin 548 TL ile 3 bin 99 kilometre içme suyu yatırımı yaptı. Yenileme çalışmaları sırasında eski borular dünya standartlarında 110 mm polietilen borularla değiştirildi. Bu sayede içme suyu hattı daha sağlam hale getirildi ve su kayıpları en aza indirildi. ASAT’ın çalışmaları sayesinde Gazipaşa’dan Kaş’a kadar pek çok yayla ve yerleşim yeri ilk kez içme suyuna kavuştu. Mahallelerin yıllardır devam eden su sorununu çözen ASAT, vatandaşların su özlemine de son verdi.

“19 ilçede içme suyu çalışması”

ASAT Genel Müdürlüğü tarafından kent merkezinde Kepez ilçesinde 54, Muratpaşa ilçesinde ise 47 mahallede kapsamlı içme suyu çalışması gerçekleştirildi. Her iki ilçenin 50 yıllık ihtiyacını karşılaması planlanan proje kapsamında asbestli borular, daha sağlıklı içme suyu boruları ile değiştiriliyor. Antalya’da yapılan bu kapsamlı çalışma sayesinde altyapının kayıp ve sızıntıların önlenmesine yönelik uzaktan izleme sistemi de iyileştiriliyor. 500 milyon TL yatırımla hayata geçirilen SCADA Sistemi kapsamında parsel girişlerine su kayıp ve sızıntısını önlemek amacıyla ana sayaçlar takılıyor ve ASAT’ın “akıllı içme suyu yönetimi” de SCADA sistemine dahil ediliyor. ASAT, tüm bu çalışmaların yanı sıra Serik, Belek, Kemer ve Elmalı içme suyu üretim tesislerinin yenilenmesini de gerçekleştirdi. Yine 550 milyon TL’lik yatırımla Alanya ve Manavgat içme suyu üretim tesislerinin revizyonuna başlandı.

“Çözülmemiş sorunlar için neşter”

Kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımlarını 2019 yılının Nisan ayından bu yana yoğun bir şekilde sürdüren ASAT Genel Müdürlüğü, 2 milyar 277 milyon 472 bin TL yatırımla 475 kilometre kanalizasyon, 62 kilometre yağmur suyu çalışmasını gerçekleştirdi. İlçelerin kangren sorunlarıyla ilgilenen ASAT, Finike’de 7 mahalleyi kapsayan 25,6 kilometrelik kanalizasyon çalışmasıyla ilçenin kanayan yarasına derman oldu. Aksu’nun tarihi kanalizasyon sorunu pandemi döneminde çözüldü. Kepez ilçesinde kanalizasyon sorunu büyük ölçüde çözülürken, Döşemealtı ilçesinde farklı noktalara 31 kilometre uzunluğunda kanalizasyon hattı yapıldı. 300 milyon TL’lik yatırımla Döşemealtı’na getirilecek 90 kilometrelik kanalizasyon hattında çalışmalar sürüyor. Gazipaşa, Serik, Demre, Korkuteli ve Elmalı’da kanalizasyon çalışmaları devam ediyor.

“Feptik tank sorunu olmayacak”

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Alanya Demirtaş’ın yıllardır kangren haline gelen fosseptik sorununu 40 kilometrelik kanalizasyon projesi ve yaklaşık 100 milyon TL yatırım maliyetiyle ortadan kaldırıyor. ASAT’ın ihale ettiği “Kemer İlçesi Muhtelif Mahalleler İçme Suyu ve Kanalizasyon İnşaatı İşi” kapsamında Kemer’de yaklaşık 20 kilometre kanalizasyon inşaatı gerçekleştirildi. Yapılaşma ve nüfus yoğunluğunun artmasına paralel olarak artan ihtiyaçları tespit ederek çalışmalarına yön veren ASAT, Antalya’nın yeni imara açılan alanlarından Aksu ilçesine bağlı Altıntaş bölgesine de 120 kilometrelik kanalizasyon hattının sağlanması için çalışmalara başladı.

Antalya’nın geleceği için arıtma yatırımlarını ihmal etmeyen Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, arıtma için güncel yatırım bedeli 2 milyar 18 milyon 840 bin TL olan bir çalışma gerçekleştirdi. Arıtma tesislerinin tamamını revize eden ASAT Genel Müdürlüğü, Antalya’nın denizine ve doğasına sahip çıktı.

“59 milyon 850 bin euroluk anlaşma”

Bununla yetinmeyen ASAT, şehrin geleceği açısından hayati önem taşıyan “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi” için de düğmeye bastı. Antalya’nın 2070 projeksiyonlarına göre şekillenen projeyle ASAT Genel Müdürlüğü’ne ait 29 arıtma tesisinden çıkan çamurlar yakılarak enerjiye dönüştürülecek. Söz konusu proje için ASAT ile Fransız Kalkınma Ajansı arasında 59 milyon 850 bin euro bütçeli hazine garantisiz kredi anlaşması imzalandı.

“Şehrin denizi ve çevresi temiz olacak”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Nisan 2019’da göreve geldiklerinde tarım ve turizm kenti Antalya’da başta içme suyu ve kanalizasyon olmak üzere altyapı konusunda önemli eksiklikler olduğuna dikkat çekerek, ASAT Genel Müdürlüğü’nün bunların giderilmesi konusunda ciddi olduğunu ifade etti. Görev süresi boyunca eksiklikler giderildi. Bir çalışma yaptığını söyledi. Antalya’nın geleceği için arıtma tesislerine büyük önem verdiklerini belirten Lider Böcek, “Hurma Atık Su Arıtma Tesisine sağlayacağımız çamur yakma ve enerji geri kazanım tesisiyle Antalya’da 180 bin ton arıtma çamuru oluşuyor. Tesisin devreye alınması sonucunda her yıl yakılarak bertaraf edilecektir.” Modern emisyon sistemi ile termik güç ve elektrik enerjisi elde edilecek. Fransız Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız krediyle Lara Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması da amaçlanıyor. Projelerin tamamlanmasıyla ülkemizin ve Avrupa Birliği’nin çevre yasa ve yönetmeliklerine uygun tesislerimiz olacak. “Kredi konusu projeler Sıfır Atık, enerji verimliliği, iklim değişikliği, küresel ısınma ve Paris Anlaşması’na uygun. Bu sayede Antalya’nın denizinin, çevresinin ve doğasının temiz kalmasını sağlayacağız” dedi. . – ANTALYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu