Finans ve BT Profesyonelleri Esneklik Çağına Uyum Sağlamak İçin Buluştu
Vergi uyumu ve vergi yazılımlarında dünya lideri Sovos, e-dönüşüm şubesinin bugünü ve geleceğinin konuşulduğu, teknolojik ve ekonomik gelişmeler ışığında değişime uyum esnekliğinin ele alındığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Divan Kuruçeşme’de 9 Mayıs’ta dünya vergi yazılımı lideri Sovos’un ev sahipliğinde düzenlenen Flexibility Era Harmony Meeting’e farklı kesimlerden 400’ü aşkın kişi katıldı. Gelecekte e-dönüşüm alanında firmaları neler bekliyor, yeni düzenlemeler hakkında bilgiler, ekonomik ve teknolojik gelişmeler ışığında esnek çözümler sunmanın önemi ve yolları, SAP S/4Hana geçişi ve bulut tabanlı e-dönüşüm avantajları çözüm konuları masaya yatırıldı. Etkinliğin son oturumunda Prof. Dr. Özgür Demirtaş, şirketlerin finansal sürdürülebilirlikleri için nelere dikkat etmesi gerektiğini konuştu. Demirtaş, Osmanlı’da vergiye ‘imdadiye’ denildiğini, savaş sırasında sefere çıkan ordunun muhtaçlığı nedeniyle çoğu kez ordunun halkın yardımına koştuğunu belirtti.
E-dönüşüm Pazar Büyüklüğü 2,6 Milyar TL’ye Ulaşacak
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sovos Türkiye Ülke Müdürü Elçim Sirek, Türkiye’nin e-dönüşümde dünya liderliğine dikkat çekti. Sirek sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 yılında e-Defter zorunluluğu ile e-dönüşüm yolculuğuna başlayan Türkiye, şu anda neredeyse tüm özel şirketlerin e-fatura kullanmak zorunda kalacağı bir yapıya doğru ilerliyor. Bugün geldiğimiz noktada diğer ülke hükümetlerine verginin dijital dönüşümü konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sadece Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerimizde Sovos olarak geliştirdiğimiz çalışmalar 61 ülkede kullanılmaktadır. 2020’de 670 Milyon TL olan e-dönüşüm segmentinin pazar büyüklüğü, 2022’de 1.041 Milyar TL’ye ulaştı. İki yılda yüzde 55 büyüme söz konusu. 2026 yılında pazar büyüklüğünün 2,6 Milyar TL olmasını bekliyoruz. Bu dönemde büyümenin ancak müşterilerimize ve iş ortaklarımıza esnek çalışmalar sunarak gerçekleşeceğine inanıyoruz” dedi.
“Siber Güvenlik Esnetemeyeceğimiz Tek Alan”
Sovos Türkiye’nin müşterileri ve iş ortakları Uno, Turkuvaz Medya, GlassHouse, Türk Hava Yolları, Titak, İkas, Hitsoft, Logosoft’un sözcüleri de e-dönüşüm entegrasyon süreçleri, SAP geçişleri, bulut tabanlı çözümler ve siber güvenlik. . Sovos’un siber güvenlik konusundaki hassasiyeti, bilgi güvenliği yaklaşımının tüm çalışma alanlarını kapsaması, global kontrollerden geçmiş sertifikalı veri merkezleri, risk analizlerinin düzenli olarak yapılması ve 7/24 çalışan sistemler sağlanmasının önemi kesintisiz olduğu vurgulanmıştır.
Yeni Yükleme Yaklaşımı Esnek Paketlerden Oluşuyor
Sovos Türkiye’nin yeni kredi yaklaşımı da bu toplantıda açıklandı. Tek tip ürün/hizmet ve birim bazlı yükleme paketlerinin artık beklentileri karşılamadığı belirtilirken; Müşterilerin satış sonrası takviye, fatura/mail kişiselleştirme, entegrasyon ve kullanım şekli, fatura bildirimleri ve kullanıcı sayısı gibi farklı ihtiyaçlarına esnek çözümler sunan yeni bir sistemin hayata geçirildiği bildirildi. Buna göre, e-fatura gibi daha az e-belge kullanan müşteriler sadece minimum gereksinime göre tasarlanmış başlangıç paketini kullanabilirken, dileyenler standart ve premium abonelik paketlerini tercih edebiliyor. Böylece kullanmayacağı özellik için para ödemeyecek ve fiyat avantajı sağlamış olacaktır.
E-belge Kullanıcıları Maliyet Pusulasının da Elektronik Olmasını İstiyor
Esneklik Çağına Uyum Toplantısı’nın oturumlarından birinde kullanıcıların e-belgelerden beklentilerini öğrenmek için anketler yapıldı. Buna göre, elektronik ortama taşınması ve e-belge kullanıcıları tarafından etkin bir şekilde kullanılması en çok talep edilen belge, teknik kılavuzları yayınlanmayan ‘gider pusulası’ oldu. Bunu makbuz, makbuz ve pasaport takip etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı